Żywienie chorych - rodzaje żywienia chorych

U ludzi chorych, zwłaszcza w podeszłym wieku, występuje zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze ze względu na chorobę, uraz, które mogą być pokryte tylko jako żywienie medyczne. Żywienie medyczne można realizować poprzez stosowanie diet przemysłowych drogą : doustną, do żołądkową i do jelitowo.

Żywienie doustne jest najprostszym i najmniej inwazyjnym sposobem zapewnienia choremu dodatkowej ilości składników odżywczych, niezbędnych podczas choroby i rekonwalescencji. Niedobory białka prowadzą do gorszego gojenia się ran pooperacyjnych, słabszej odporności, a tym samym większego ryzyka infekcji i dłuższego okresu zdrowienia.           

Dlatego bardzo ważne jest, aby niedożywiony chory przed planowanym zabiegiem lub po zabiegu, został wzmocniony poprzez odpowiednie żywienie tradycyjne. Gdy jest ono nie wystarczające to dietę należy wzbogacić o gotowe preparaty odżywcze o małej objętości zawierającej dużo energii i białka, o wysokiej wartości biologicznej. 

Jeżeli nie możemy uzupełnić aktualnego zapotrzebowania organizmu dietą domową, to wówczas powinno się   zastosować preparaty odżywcze typu np. Drink, które pacjent może pić np. pomiędzy posiłkami. Są to produkty bogate w energię i składniki odżywcze, można je kupić w sklepach medycznych lub aptece bez recepty. 

Żywienie dojelitowe możemy podawać przy pomocy: ZGŁĘBNIKA (sonda dożołądkowa, dojelitowa) i PRZETOKI ODŻYWCZEJ (PEG, gastrostomia).